گروه جنگ نرم مشرق - با روی کار آمدن دولت یازدهم و اتخاذ ابتکارات جدید توسط این دولت در عرصه
دیپلماسی و بالاخص رابطه با آمریکا، مسلم است که ساختار و نحوه برخورد
دیپلماتیک ایران با آمریکا بایستی دچار تحول و به روز رسانی شود.
با توجه به نوع نقش آفرینی لابی های گوناگون در جامعه سیاسی آمریکا، مسلم است که ایران نیز علاوه بر آنکه نیازمند تقویت رابطه خود با لابی های متمایل به خود می باشد، می بایست در قاعده دیپلماسی عمومی ورود و از ظرفیت های گسترده آن بهره گیری نماید، که تحقق ابتدایی این امر به واسطه سفارت مجازی می تواند یک شروع نوین خوب باشد.
دولت ایالات متحده در ۶ دسامبر ۲۰۱۱ میلادی اقدام به تاسیس و راه انداختن سفارت مجازی آمریکا در تهران بر روی اینترنت نمود که در گزارش پیشین مشرق به کارکردها و بخش های مختلف آن پرداخته شد. در مقابل دیپلماسی عمومی سایبری ایران در قبال آمریکا به نوشته های وزیر خارجه ایران در توییتر و فیس بوک تقلیل پیدا کرده است.
بدیهی است که یکی از این به روز رسانی های مدنظر تاسیس و راه اندازی سفارت مجازی جمهوری اسلامی ایران در ایالات متحده آمریکا خواهد بود.
می توان به موارد و موضوعات زیر در باب اهمیت این اقدام
اشاره نمود:
بهبود تصویر ایران در افکار عمومی آمریکا
امپراطوری رسانه ای همواره با ارایه چهره ای جنگ طلب از ایران اسلامی به دنبال تخریب وجهه بین المللی جمهوری اسلامی در اذهان عمومی بویژه در میان مردم اروپا و آمریکا بوده و هست؛ راه اندازی سفارت مجازی جمهوری اسلامی باعث تقویت وجهه بین المللی ایران در فضای عمومی کشور هدف یعنی آمریکا خواهد بود.
تسهیل رابطه با مردم آمریکا
در عرصه روابط بین الملل هیچ مولفه ای غیر ممکن نیست و هر مسئله این احتمال را دارد که به وقوع بیانجامد.همواره رابطه ایران و آمریکا نیز در این قاعده ارزیابی شده و می شود؛ رابطه ای که سرانجام روزی برقرار خواهد شد.
خواه این برقراری عجولانه باشد و یا اینکه مبتنی بر مشی امام خمینی که فرمودند: "هر گاه آمریکا آدم شود با آن رابطه برقرار می کنیم" در اوج اقتدار صورت پذیرد، بالاخره در هر زمانی این امکان وجود دارد که رابطه برقرار شود.
به این ترتیب می توان وجود سفارت مجازی ایران را نوعی مخاطب قرار دادن جامعه آمریکا و بروز پتانسیل های مقتدرانه دیپلماتیک البته در فضای آزمایشی و مجازی قلمداد نمود.
تسهیل مسائل کنسولی برای آمریکایی ها
ایران کشوری باستانی و دارای فرهنگی غنی محسوب می شود از این رو بدیهی است که بخشی از جامعه آمریکا که هیچ گونه علاقه ای به اقداماتی نظیر جاسوسی، فعالیت های خرابکارانه و یا اقدامات موسیونری ندارند و تنها مایل به سفر به ایران و لذت بردن از مشاهده تمدن اصیل اسلامی و ایرانی می باشند. بر این اساس سفارتخانه مجازی ایران می تواند از طریق طرح کم و کیف اخذ روادید ایران و ملاحظات امنیتی و حفاظتی کشور به ورود گردشگران آمریکایی به ایران و بهره گیری از ایشان در راستای دیپلماسی عمومی کشور کمک نماید.
ارتباط با ایرانیان آمریکا
به گفته دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن جمعیت ایرانیان مقیم آمریکا بالغ بر 900 هزار نفر می باشد.
این میزان جمعیت که که بخش قابل توجهی از آنان در جوامع اقتصادی و دانشگاهی آمریکا حضوری پررنگ دارند، ضرورت بهره گیری از ایشان در راستای منافع ملی ایران را دو چندان ساخته و از دولت می بایست با اقداماتی همچون به راه انداختن و ایجاد سفارت مجازی، سطح رابطه خود با این بخش از جمعیت مهاجر و با پتانسیل حاضر در ایالات متحده را توسعه بخشد.
تسهیل مسائل کنسولی برای ایرانیان
می بایست فضایی جهت ارتباط فیزیکی و رفت و آمد به ایران این 900 هزار ایرانی مقیم آمریکا را فراهم ساخت؛ همچنین جهت حفظ هویت ملی ایشان می بایست به تسهیل ثبت احوال شخصیه (ازدواج، تولد و ...) آنها با کمترین هزینه اقدام نمود که این امر با تاسیس و راه اندازی سفارت مجازی ماهیتی عینی و حقیقی می یابد.
پرکردن جای خالی لابی ایران
همانطور که ریاست محترم جمهور در جریان سفر خود به آمریکا اعلام نمود، ما نیازمند پر کردن جای خالی لابی ایران در آمریکا برای مقابله با لابی عربی- اسراییلی هستیم.
ایجاد سفارت مجازی از یک سو موجب تقویت رابطه با ایرانیان مقیم آمریکا و از سوی دیگر موجب ایجاد ارتباط با سایر جوامع و محافل تاثیر گذار در آمریکا می شود و موجب پر شدن جای خالی لابی ایران در سطوحی می گردد.
در حقیقت بایستی با بهره برداری از این ابزار نوین سعی کرد در بین جامعه نخبگان آمریکا، جامعه یهودیان و جامعه ایرانیان آمریکا طرفدارانی را با ارائه تصویری حقیقی و شفاف از ایران به دست آورد.
سفارت مجازی آمریکا در ایران برای وصول به اهداف خود از چهارچوب خاصی پیروی و اصولی خاص را مدنظر قرار می دهد، و سفارت مجازی ایران نیز باید بر منطق و چهارچوبی خاص شکل گرفته و تاسیس گردد؛ چهارچوبی مبتنی بر آرمان ها و در راستای منافع اسلامی و ملی ایران شکل بگیرد و می تواند شامل این بخش ها باشد:
اطلاع رسانی در مورد ایران
تارنمای سفارت مجازی ایران باید در بخش "درباره ما" و "درباره ایران" به اطلاع رسانی در مورد تاریخ، فرهنگ و جامعه ایران مبتنی بر قواعد معمول در حوزه دیپلماسی عمومی مبادرت ورزیده و ضمن خنثی سازی تبلیغات مسموم غرب علیه تمدن اسلامی ایران، به معرفی واقعیت های موجود این تمدن مبادرت ورزد.
بر این اساس بخش "درباره ما" باید ضمن توضیح در مورد سفارتخانه مجازی ایران، به باور سازی ماهیت وجودی این سفارت مجازی به عنوان نمایندگی حقیقی جمهوری اسلامی در نزد مردم آمریکا، اقدام نماید.
همچنین در بخش "درباره ایران" هدف باید ضمن خنثی سازی حملات روانی علیه ایران اسلامی، پرداختن به واقعیت سیر تاریخی ایران و توجه تحسین برانگیز ایران و تمدن اسلامی آن به موضوعات و مسایل مختلف باشد؛ تصویری واضح و در عین حال مبتنی بر واقعیات توسعه علمی و عمرانی جمهوری اسلامی و همچنین تمرکز به آثار تاریخی پس از اسلام و معرفی دانشمندانی همچون ابن سینا، رازی، فردوسی، حافظ و سعدی و ... اقدام و در بعدی دیگری نیز اشاره به ساختار سیاسی ایران و نقش وسیع ایرانیان در انتخابات های متعدد شود.
انتخاب هایی که به طور متناوب هر سال جامعه ایران به استقبال یکی از آنان رفته و موجب شده تا جامعه ایران اسلامی در سطوح مختلف اعم از انتخاب رییس جمهور، انتخاب دولت های محلی (شوراها)، انتخابات پارلمان و انتخابات مجلس خبرگان، به گونه ای کاملا دموکراتیک به ابراز عقاید خود بپردازد.
خدمات کنسولی به شهروندان آمریکایی و شهروندان ایرانی
در بخشی دیگر می بایست به ارائه فرم های لازم جهت انجام خدمات کنسولی برای ایرانیان مقیم آمریکا و تشریح و به روزرسانی قوانین ایران در فصول مختلف اعم از ازدواج و بالاخص مسئله تابعیت در عنوان "خدمات کنسولی برای آمریکاییان" پرداخته شود.
به این ترتیب جمهوری اسلامی همچون همسایه شمالی خود یعنی روسیه، از توانمندی اعطای تابعیت به شهروندان معترضی همچون "ادوارد اسنودن" برخوردار می گردد.
به عبارتی جامع تر، وجود بخش "خدمات کنسولی برای آمریکاییان" در تارنمای سفارت مجازی ایران موجب می شود تا برخی از شهروندان ایالات متحده برای خلاصی از بحران های موجود امنیتی این کشور مفری پیدا کنند.
پیام ایران به شهروندان آمریکا و ایرانیان مقیم این کشور
همانطور که سفارت مجازی آمریکا خود را "نمایندگی آمریکا نزد مردم ایران" معرفی می کند، سفارت مجازی ایران نیز باید خود را "نماینده ایران نزد مردم آمریکا" دانسته و این واقعیت را به جامعه هدف ایالات متحده بشناساند تا از این طریق اقدام به ایجاد ارتباط مستقیم با جامعه آمریکا نموده و ضمن اعلام موضع ایران در قبال ایرانیان مقیم آمریکا به عنوان سفیران در دسترس غیر ارادی جمهوری اسلامی، به انعکاس مواضع واقعی جمهوری اسلامی در موضوعات مختلف مبادرت ورزد.
همچنین این بخش با فضا دادن به بازرگانی ایران و آمریکا، پتانسیل موجود در دیپلماسی اقتصادی را فعال و در سطوح مخلف خُرد و کلان مردم آمریکا را درگیر خود سازد.
البته باید توجه داشت که این امر در قاعده سفارت مجازی جمهوری اسلامی در راستای دیپلماسی اقتصادی صورت پذیرفته و نهادهای ذیربط نباید فرض امنیتی را جهت اختلات ناشی از حضور جواسیس و سازمان های تروریستی اقتصادی (Economic Terrorism) مردود و فراموش شده بدانند.
اخبار و سیاست ایران
شهروندان ایالات متحده، به دلیل وجود امواج مختلف رسانه های متخاصم، تصویری روشن از ایران اسلامی در اذهانشان وجود ندارد.
بر این اساس سفارت مجازی ایران بایستی با راه انداختن بخش "سیاست و اخبار ایران" تصویری روشن و مستند از ایران را در اذهان عمومی آمریکا ترسیم نموده و به شفافیت فضا و تقابل با جنگ تبلیغاتی موجود اقدام نماید.
بر این اساس با فرض درگیری موجود بین جناحی در ایران و وجود اختلاف نظر عمیق میان برخی صاحب نظران، می بایست صدای واحد و قدرتمندی به ایالات متحده مخابره و مردم آمریکا از کرسی واحدی در جریان کم و کیف تحولات ایران قرار گیرند.
بر این اساس بایستی این اختلافات به عنوان اختلافات خانوادگی مخابره و همانطور که در سفارت مجازی آمریکا اشاره ای به اختلافات شدید موجود میان "دموکرات ها" و "جمهوری خواهان" نمی شود، در سفارت مجازی ایران نیز نباید به این مسائل اشاره و این موضوعات برجسته شود.
همانطور که سفارت مجازی آمریکا در فضای خود "رادیو فردا" را به عنوان نوعی بنگاه خبری منظور کرده است، سفارت مجازی ایران نیز بایستی همچین ظرفیتی را ایجاد نماید.
البته باید دقت نمود که برای تشخیص چنین بنگاهی مهم است که این پایگاه خبری دارای ظرفیت های مناسب بوده و تاسیس شبکه های قوی و کارآمدی چون پرس تی وی نیز می بایست با تغییر ساختار روبرو گردد.
تور مجازی ایران
با استفاده از عکس برداری 360 درجه می توان از مناظر زیبا و تاریخی ایران عکس برداری کرد و در سایت قرار داد تا مخاطب آمریکایی بتواند به صورت مجازی به ایران مسافرت کند.
تاریخ روابط ایران و آمریکا (از کودتای 28 مرداد تا حمله به هواپیمای ایرباس ایران)
بخش دیگری از سفارت مجازی ایران در آمریکا باید به تاریخ روابط ایران و آمریکا اختصاص یابد. کودتای آمریکایی_ انگلیسی 28 مرداد ، حمایت از شاه مخلوع، تبدیل سفارت امریکا در تهران به مرکز جاسوسی، حمایت از صدام در جنگ هشت ساله علیه ایران، هدف قرار دادن ایرباس ایران و شهادت 290 ایرانی بی گناه توسط ناو وینسنس و مواردی از این دست به همراه اسناد آن باید در این بخش قرار گیرد تا افکار عمومی امریکا از پیشینه اقدامات دولت این کشور علیه ایران مطلع گردد.
ایران هراسی در رسانه های آمریکا
از جمله بخش هایی که می تواند در سفارتخانه مجازی ایران قرار گیرد بخش مقابله با تروریسم رسانه ای علیه ایران و ایران هراسی در رسانه های آمریکا است. می توان با رصد روزانه یا هفتگی رسانه های آمریکا اعم از خبری و تفریحی گزارشهای نادرستی که به ایران هراسی می پردازند پیدا کرد و با پاسخ منطقی به آنها نادرست آنها را نشان داد. درمورد شبکه های تفریحی نیز باید گفت به عنوان مثال چند سریال آمریکایی مانند NCIS ،HOMELAND ،The Blacklist در حال حاضر به ایران هراسی گسترده در بخش های خود پرداختند که مشرق پیشتر به نمونه هایی از آن پرداخت. که حداقل می توان درمورد آنها اطلاع رسانی کرد تا صدمات آن محدود شود.
پیام ایرانیان برای آمریکایی ها
در بخشی از این سایت می توان به نوشته ها و اظهارات مردم ایران خطاب به مردم آمریکا پرداخت تا مخاطب آمریکایی بدون واسطه رسانه های مغرض امریکایی با ایرانیان روبرو شود و بتوان از ظرفیت "هر شهروند یک دیپلمات بهره گرفت".
با توجه به آنچه که گذشت فوریت تاسیس و راه اندازی سفارت مجازی جمهوری اسلامی در ایالات متحده، با لحاظ اهتمام صد درصدی دولت دکتر روحانی مبنی بر برقراری رابطه با آمریکا، امری بی بدیل قلمداد می شود؛ امری که به سبب آغاز فصل نوینی در رابطه ایران با غرب خودنمایی و زمینه فربه گردیدن دیپلماسی رسمی کشور را فراهم می سازد.
از سوی دیگر باتوجه به قراین موجود در رابطه با حفظ نگاه مستکبرانه ایالات متحده، شکست اقدامات فعلی در برقراری دیپلماسی رسمی دور از انتظار نبوده و نیست، به این ترتیب تاسیس سفارت مجازی جمهوری اسلامی ایران در شرایط فعلی با توجه به جمعیت بالای آمریکایی ها، و همچنین حضور ایرانیان مقیم آمریکا اقداماتی در مسیر ارتباط موثر بیشتر با این جمعیت قلمداد می شود.
به عبارتی دیگر تارنمای سفارت مجازی جمهوری اسلامی ایران به عنوان نمایندگی حقیقی جمهوری اسلامی در نزد مردم آمریکا، نوعی از حصول به حقیقت و احصای واقعیت را برای مردم آمریکا موجب می شود؛ مردمی تحت خوراک مستقیم رسانه های مختلف صهیونیستی، وقایع جهان را با نقاشی دلخواه قدرت های سلطه طلب دیده و ارزیابی می نمایند.